Słodzik

Jak zlikwidować gorzki posmak

28 maja 2010, 21:46

Syntetyczne słodziki są dla wielu osób koniecznością. Niestety, dla wielu z nich słodziki pozostawiają po sobie nieprzyjemny gorzki posmak. Do tej pory wybór był tylko: spożywać ze wstrętem, lub w ogóle zrezygnować ze słodzenia. Może niedługo będzie inaczej.



Zapada się pod ziemię. Z gorąca, nie ze wstydu

25 listopada 2010, 11:27

Latem temperatura powietrza na Pustyni Chihuahua wzrasta do 36°C, a powierzchni gruntu nawet do 70°C. Rośliny, które tu występują, muszą więc na różne sposoby radzić sobie z ekstremalnymi warunkami. Zespół doktor Gretchen North odkrył, że kaktus Ariocarpus fissuratus chowa się przed skwarem pod ziemię.


Stado chroni i relaksuje, nie grzeje

22 sierpnia 2011, 09:21

U młodych pingwinów królewskich (Aptenodytes patagonicus) występuje sezonowa przemiennocieplność. Ptaki okresowo obniżają temperaturę ciała, by oszczędzać potrzebną im energię. Wszystko wskazuje więc na to, że pisklęta zbijają się w ciasne grupy nie po to, by się ogrzać, ale raczej chronić przed drapieżnikami i odpocząć.


Na nic im antyzamarzacz, gdy ocean cieplejszy

14 lutego 2012, 11:56

Nototeniowate (Nototheniidae) to rodzina morskich ryb okoniokształtnych, zamieszkujących głównie chłodne akweny półkuli południowej. To u nich w odpowiedzi na nowo powstałe warunki polarne na Antarktyce wyewoluowały przed milionami lat białka przeciwdziałające zamarzaniu płynów komórkowych (ang. antifreeze proteins, AFPs). Teraz, gdy rośnie temperatura oceanu, zwierzętom tym zagraża wyginięcie.


Przewidywalna ewolucja

26 października 2012, 12:41

Ewolucja jest postrzegana jako seria przypadkowych zmian zachodzących w odpowiedzi na zmiany środowiskowe. Jednak naukowcy z Princeton University twierdzą, że ewolucję może napędzać prosty genetyczny wzorzec i że nie jest to proces całkowicie przypadkowy, zatem można przewidzieć, w jaki sposób się potoczy.


Stara woda z Kanady

16 maja 2013, 11:06

Brytyjsko-kanadyjski zespół naukowców trafił na podziemne odizolowane od ponad miliarda lat zbiorniki z wodą. Już teraz wiadomo, że zawierają one olbrzymią liczbę związków chemicznych koniecznych do podtrzymania życia. To może być najstarsza woda na Ziemi i może zawierać życie


Komponent mikrobiologiczny raka jelita grubego

5 listopada 2013, 13:00

Przeniesienie mikrobiomu myszy z guzami okrężnicy do przewodu pokarmowego gryzoni pozbawionych mikroflory sprawia, że te drugie stają się bardziej podatne na nowotwory. Autorzy badania podkreślają, że odnosi się to do ludzi, bo sugeruje, że ryzyko raka jelita grubego ma komponent mikrobiologiczny.


Nie ma życia wokół czerwonych karłów?

3 czerwca 2014, 09:44

Czerwone karły to najbardziej rozpowszechnione gwiazdy we wszechświecie. Wiadomo, że w ich ekosferach istnieją planety. Jednak, jeśli fizyk Ofer Cohen z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics ma rację, to jest mało prawdopodobne, by na planetach takich istniało jakiekolwiek życie.


Stanowiska kultu z fallusopodobnymi strukturami

10 lutego 2015, 07:25

W górach Eilat na południu pustyni Negew zespół dr. Uzi Avnera z Dead Sea-Arava Science Center odkrył ok. 100 miejsc kultu sprzed circa 8 tys. lat. Znajdują się na nich różne struktury i artefakty z kamienia, w tym wskazywane przez fallusopodobne instalacje kręgi o średnicy 1,5-2,5 m. Archeolodzy natrafili również na kamienne misy czy figury o ludzkich kształtach.


Mózgi mogą ulegać fosylizacji

10 listopada 2015, 11:33

Od dawna w nauce panuje przekonanie, że mózgi nie ulegają fosylizacji. W 2012 roku Nicholas Strausfeld poinformował na łamach Nature o znalezieniu pierwszego sfosylizowanego mózgu. Sensacyjne doniesienie zostało przyjęte z dużym niedowierzaniem


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy